неділя, 29 жовтня 2017 р.

                                  Нappy Halloween!

                                      
Trick or Treat,
Give us something good to eat.
Give us candy, give us cake,
Give us something sweet to take.

Хеллоуін традиційно відзначається в ніч з 31 жовтня на 1 листопада. Це одне з найдавніших свят у світі. Його історія налічує тисячоліття, починаючи від кельтського фестивалю Самхейн, римського Дня Помони (богині рослин) і християнського "Дня всіх святих". У ньому дивним чином поєднуються кельтська традиція вшановування злих духів і християнська - поклоніння всім святим. 
Приблизно в XVI столітті склалася традиція гайзінга - випрошування солодощів вночі 31 жовтня. Діти і дорослі одягали тканинні маски і ходили від одних дверей до інших, вимагаючи від господарів частування і дрібно пустуючи. Звичай вдягати рольові костюми і носити з собою «світильник Джека» з'явився тільки на межі XIX і XX століть, причому в обмін на гроші або їжу спочатку потрібно було пропонувати різні розваги. 
Уперше «світильники Джека» з'явилися у Великобританії, але спочатку для їх виготовлення використовували брукву або ріпу. Вважалося, що подібний плід, залишений в День всіх святих біля будинку, буде відганяти від нього злих духів. Коли традиція святкування Хеллоуїна поширилася в США, світильники стали робитися з гарбузів, більш доступних і дешевих. 
Витоки цього звичаю можна знайти в древніх ірландських і британських традиціях вирізання на овочах осіб під час проведення різних ритуалів. Сучасний вигляд «світильник Джека» придбав приблизно в 1837 році, тоді ж він і отримав цю назву. До 1866 році він вже міцно асоціювався з Хелловіном. 

Немає коментарів:

Дописати коментар